Васил Тодоров - Блъг, книга

Начало » Какво все пак е Блъг

Какво е Блъг

Ето едно от многото обяснения на понятието "блъг". Взето е от въведението на книгата ми.

Блъговете са за вредните навици. За това, което убива времето, решителността, загубата на целите в живота ни, за мечтите и за възможностите ни. Някакъв жизнен опит в думи. Социализирането е това, което взима нашата енергия чрез контакта, който е неприятен и за двете страни, а най-вече се получава взаимно сърдене, ако някой от двамата не е дошъл и не е споделил усещането за безсмислено изкарано време. Всичко се свързва и с йерархията, страхът да не останете сами, страхът от лошото чуждо мнение, самотата, липсата на друг начин за прекарване на работното време; понякога задължени от системата, социализация за създаване на приятелства и любови (което е най-добрия случай).

Това, което съм написал обобщава до голяма степен мнението ми за хората, в труда, на който ще станете свидетели. Независимо от рода и числото, които са използвани, аз визирам хората като цяло. Максимално съм се старал да ги систематизирам и обобщя и да се разкрие по-пълно и ясно моето мнение без досадни изяснявания на неща, които са известни. За тази цел ще се ровим в битовизми, хиперболизирани мизерии с цел да стигнем възможно най-дълбоко. Ще преровим или напълно абсурдни идеи, или ще стигнем до взаимовръзки, твърде силно напомнящи тавтология (или книга-игра от близкото минало).

Навсякъде ползвам различни лични местоимения от единствено и множествено число за удобство на речта, но ви е ясно, че става въпрос за едно и също нещо. Много от нещата са оставени с отворен край, за да ви подстрекават да се замисляте, поставяйки нови и нови въпроси, за сметка на други, които съм се постарал да са обяснени до степен на баналност. Но преди всичко аз ценя времето ви, правейки книгата възможно най-сбита, за сметка на разсъжденията, които ще имате в последствие. Дано откриете отговори на много въпроси. Много от нещата са лесно смилаеми, лишени от доказателства, чакащи вие да ги докажете или отхвърлите.

Някъде ще те разочаровам, подразня и това ще ти даде повод да не продължиш да четеш или да продължиш да го правиш, приемайки, че нищо не е вярно. Другаде може да ти хареса - дори удиви с нещо и ще приемеш без никакви, дори малки съмнения. Някъде ти ще се позоваваш на авторитети и корифеи, другаде на непроверено хорско мнение, но най-вече с помощта на горните - на твоята гледна точка, възхвалявайки или принизявайки написаното вътре. Надявам се повече да са моментите, когато мнението е по средата (не посредствената) или предскачайки, провокирайки твоето мислене за теб не защото не можеш да излъжеш сам себе си, а защото е по-трудно. Давай, топката е в твоето поле.

Толкова прегради се изграждат, за да се оправдае нашата леност и посредственост. Толкова се споменава мислено или гласно, че и другите хора се глезят и запъват, за да се премаже съмнението в правотата ни и да се замажат грешките. Ние разполагаме със система, в която се следи и контролира дадено поведение чрез страх и алчност (също в резултат на страх). Следят се показателите, за да не бъдат „прекалено” крайни, защото всеки се възприема като мярка с размисъл, а в резултат на рязкото говорене в миналото е имало недоволства, съдене, убийства и самоубийства. Същото това общество обича термините (купешките думи) всякога, когато е възможно, а се избягва простото разбираемо обяснение.